Przycinanie drzew i krzewów owocowych latem | Blog Sklepfarmera.pl

Przy obfitym wzroście roślin, jaki można zaobserwować w miesiącach wiosennych, ich cięcie jest niezbędne. Można przycinać drzewa i krzewy owocowe latem. Lipiec i sierpień to właściwa pora, żeby wziąć sekatory i nożyce. Letnie cięcie jest często pomijane, pomimo tego, że jest dużo ważniejsze od tego zimowego.

Takie cięcie nie tylko pomoże okiełznać wielkościowo rośliny i zahamuje nadmierny ich rozrost, ale przyniesie również inne wymierne korzyści. Wycięcie sporej części tegorocznych przyrostów, zanim zdrętwieją, w dużej mierze zminimalizuje ilość znajdującego się w pędach azotu, który pobudzi rośliny w przyszłym sezonie. W konsekwencji zwiększeniu ulegnie poziom potasu stymulującego rozwój kwiatów i owoców, a to z kolei poprawi wygląd roślin ozdobnych oraz wpłynie na obfitość plonów drzew i krzewów owocowych w następnym sezonie. Warto więc przycinać drzewa i krzewy owocowe latem.

Kiedy przycinać drzewa owocowe?

To kiedy przycinać drzewa owocowe zależy od gatunku rośliny. Wiele drzew owocowych zawiązuje owoce na krótkopędach położonych wzdłuż podstawy pędu. Krótkopędy rosną stopniowo i nie wymagają cięcia poza tymi gałązkami, które są zbyt gęsto lub wykazują oznaki choroby czy obumierają. Wykonując manewry pielęgnacyjne i kosmetyczne latem na silnych i bujnych przyrostach, które wyrosły na wiosnę, zachęca się drzewka do rozrostu oraz systematycznego wypuszczania nowych i zdrowych krótkopędów – a to właśnie one zwiększają produktywność drzew owocowych. Podczas takich zabiegów warto użyć sekatora do przycięcia najsilniejszych długopędów i przewodników o 2/3. Należy ciąć tuż nad pąkiem - usunąć boczne gałęzie silniej niż przewodnik – na dwa lub trzy pąki od podstawy.

Przycinać w ten sposób można wiśnię i czereśnię. Po owocowaniu niebezpieczeństwo zakażenia drzew chorobami kory i drewna jest znacznie mniejsze niż w okresie zimowym. Ponadto powstałe w czasie cięcia rany latem szybko się goją, a w razie większych uszkodzeń można użyć specjalnych preparatów pielęgnacyjnych. Jedną z najbardziej popularnych maści do smarowania ran utworzonych po ścięciu drzew owocowych jest Funaben Plus 03 PA. Ponadto, do smarowania ran na drzewach pestkowych powinno się używać jeszcze Miedzian 50 WP, który poza działaniem grzybobójczym posiada również właściwości antybakteryjnie. Zabiegi te sprawia, że gojenie się ran będzie o wiele szybsze. W dodatku drzewa otrzymają lepsza ochronę przed wysychaniem, zawilgoceniem, a przede wszystkim przed chorobami.

Przycinanie drzewek wiśni polega na umiejętnym formowaniu koron, co pozwoli utrzymać ich odpowiedni rozmiar. Obcinanie pędów powinno być wykonywane każdego roku do końca sierpnia.

Odmiany śliw, które zalicza się do tych wczesnych (owoce ich dojrzewają od lipca do sierpnia), przycina się od razu po zbiorze owoców, jednak nie później niż do połowy września – rany po cięciu powinny się zabliźnić przed pierwszymi przymrozkami. Letnie cięcie śliwy ma również na celu ograniczyć wzrost pionowo wyrastających pędów na przygiętych gałęziach. W lipcu lub w sierpniu najlepiej przyciąć cały tegoroczny przyrost – główne pędy o około 1/3, boczne o 1/2. To także dobry czas na usunięcie grubszych konarów.

Krzewy owocowe – pielęgnacja

Porzeczki czarne są łatwe w uprawie i nie wymagają wiele uwagi, przez pierwsze lata dostarczając obfitych plonów. Jednak bez systematycznego przycinania ich urodzajność będzie się mniejsza i coraz trudniej będzie uzyskać obfite zbiory. W celu uniknięcia tego problemu, należy usunąć najgrubsze, najstarsze gałęzie, ścinając je u podstawy zaraz po zbiorze owoców. Zostawia się tylko kilka najmłodszych pędów z owocami i silne, nowe przyrosty, które zaowocują w przyszłości.

Nieprzycinane krzewy owocowe rosną się w niekontrolowany sposób i w stosunku do swoich rozmiarów są mało urodzajne. W przeciwieństwie do porzeczki czarnej, agrest i porzeczka czerwona zawiązują owoce w dolnej części zeszłorocznych pędów bocznych i na krótkopędach. Przycięcie najmłodszych, tegorocznych przyrostów zmniejszy rozmiar krzewów i skłoni rośliny do wydania kolejnych krótkopędów.

Odmiany malin owocujące latem i jeżyny wydają silne i zdrowe pędy w jednym roku, a w kolejnym pojawiają się na nich owocujące krótkopędy. Po zbiorze owoców zasychające pędy trzeba wyciąć przy ziemi – w celu zrobienia miejsca młodym odrostom. Natomiast późne maliny owocują na jednorocznych pędach, które można usunąć późną jesienią.

Cięcie drzew i krzewów owocowych – jak to zrobić?

Całkowicie inaczej należy podejść do tematu przycinania drzew starszych. Drzewa kilkuletnie i starsze, zwłaszcza jabłonie, grusze i wiśnie potrzebują zdecydowanego cięcia. Tym bardziej, jeśli od ich posadzenia nie zostały ani razu przycięte. Niestety takich drzew na działkach można spotkać bardzo dużo.

Cięcie drzew i krzewów owocowych można podzielić na dwa etapy:

Etap 1 wycinamy konary

Prześwietlanie starych, zaniedbanych drzew rozpocząć zazwyczaj należy od wycięcia kilku grubszych konarów korony – tak, żeby światło słoneczne mogło dotrzeć do jej środka. Czasami w celu obniżenia wysokości korony, trzeba pozbyć się całego wierzchołka drzewa. Niższe rośliny łatwiej jest chronić przed chorobami i szkodnikami, wygodniejsze jest też wykonywanie różnych zabiegów pielęgnacyjnych, nie wspominając już o samym zbiorze owoców.

Etap 2 – cięcie drobniejszych gałęzi

Po wycięciu kilku konarów należy rozrzedzić pozostałe gałęzie. W tym celu wycina się odgałęzienia, które znajdują się blisko siebie, wzajemnie się zacieniają, krzyżują i ocierają, oraz ro do środka korony. Nie trzeba się martwić, jeśli w ten sposób przycięta korona wyda się zbyt rzadka - po pojawieniu się nowych liści i przyrostów w miesiącach letnich, bardzo szybko się rozrośnie.

W jakich miejscach ciąć drzewa i krzewy?

Prawidłowe cięcie ma ogromny wpływ na szybkość gojenia się rany a, co za tym idzie, na ograniczenie ryzyka infekcji chorobowej. Systemy cięcia drzew i krzewów zależą od rodzaju i wielkości rośliny. Powierzchnia po cięciu powinna być jak najbardziej gładka. Gałęzie należy wycinać tuż za obrączką (miejscem przynasadowego zgrubienia). Pędy natomiast skraca się tuż za zdrowym pąkiem, tak aby powierzchnia cięcia była schylona ku jego nasadzie pod kątem 45°.