Brand hero

Koszyk

( 0 rzeczy )

Nie masz produktów w koszyku.

Dobór zapraw nasiennych – praktyczne porady

Dobór zapraw nasiennych – praktyczne porady
1 sierpnia 2017 238 odsłon Brak komentarzy

Każdego roku, wiosną i latem w Polsce można zobaczyć połacie ziemi pokryte m.in. złocistą pszenicą, srebrzystym żytem czy intensywnie żółtym rzepakiem. Takie widoki oznaczają, że właśnie trwa okres kwitnienia zbóż ozimych, których wysiew rozpoczyna się rok wcześniej, jesienią. Aby po kilku zimowych miesiącach móc podziwiać na polach pierwsze efekty pracy, konieczne jest odpowiednie zadbanie o rośliny już na samym początku. Jednym z najważniejszych etapów jest ochrona zbóż przed chorobami. Konieczne jest więc zaopatrzenie się w preparaty, które stanowią skuteczną broń w walce z patogenami zagrażającymi plonom. Najpopularniejszą, najtańszą i niezwykle skuteczną metodą jest zaprawianie nasion.

W jakim celu stosuje się zaprawy nasienne do zbóż?

Zaprawy nasienne to powszechnie stosowane środki ochronne roślin – zarówno zbóż, jak i warzyw. Ich celem jest dezynfekcja ziaren jeszcze przed wysianiem, co pozwala zabezpieczyć je przed chorobami grzybowymi, których źródłem może być gleba, słoma czy sam materiał siewny. Dzięki temu, już w momencie siania, do gleby trafiają zdrowe ziarna, co znacznie zwiększa szanse na powodzenie całej uprawy.

Ze względu na fakt, że jest to pierwszy zabieg, stosowane zaprawy nasienne wpływają na rośliny już w ich początkowej fazie wzrostu. To z kolei przekłada się na wszystkie późniejsze etapy i daje dużą gwarancję, że plony będą zdrowe i obfite. Co więcej, zaprawy nasienne chronią wschodzącą oziminę przed chorobami, których w żaden innych sposób nie da się zwalczyć w tak wczesnej fazie upraw. Jest to więcej jedyna skuteczna metoda stosowana przez rolników.

Jakie choroby zwalczają zaprawy nasienne do zbóż ozimych?

Zaprawy nasienne do zbóż ozimych mają za zadanie ochronić rośliny przed chorobami grzybowymi oraz zwalczyć już istniejące. Do najczęstszych szkodliwych zmian w obrębie nasion, które można zlikwidować przy użyciu odpowiednich preparatów, należą m.in.: zgorzel siewek, pleśń śniegowa zbóż i traw, zgorzel podstawy źdźbła, głownia pyląca pszenicy czy śnieć karłowa, gładka lub cuchnąca. Należy mieć świadomość, że każdy rodzaj zbóż ozimych boryka się z typowymi dla siebie chorobami. W zależności od rodzaju patogenów, dobierany jest środek ochronny oraz jego dawka.

Na co zwracać uwagę przy doborze zaprawy nasiennej?

Dla zapewnienia optymalnej ochrony roślin, konieczne jest wybranie odpowiedniej zaprawy nasiennej. To, na jaką się zdecydować, powinno być uzależnione od kilku czynników, na których rolnikowi najbardziej zależy. W związku z tym, należy uwzględnić:

  • płodozmian,
  • przedplon,
  • rodzaj gleby,
  • poziom osiąganych plonów,
  • pochodzenie materiału siewnego,
  • rodzaj uprawy,
  • rodzaj zwalczanych chorób.

Dla zyskania większej pewności, że ziarno jest dobrze zabezpieczone przed chorobami, zaleca się wybieranie takich środków ochronnych, które charakteryzują się szerokim zakresem działania. Im więcej substancji aktywnych o działaniu układowym w preparacie, tym więcej rodzajów grzybów można zwalczyć przy użyciu tylko jednej zaprawy.

Warto również zwrócić szczególną uwagę na postać środka ochronnego. Zaprawy nasienne mogą bowiem mieć formę zawiesiny, żelu, emulsji, roztworu lub proszku. Dobór właściwego preparatu w zależności od rodzaju uprawy oraz zastosowanej techniki zaprawiania w dużym stopniu determinuje efektywność całego procesu ochronnego.

Prawidłowe zaprawianie nasion

Sposób, w jaki zaprawia się nasiona ma bezpośredni wpływ na poziom ochrony przed chorobami grzybowymi oraz wysokość i obfitość późniejszych plonów. Prawidłowy zabieg powinien uwzględniać kilka podstawowych elementów takich, jak:

  1. dobór odpowiedniej zaprawy,
  2. używanie specjalistycznych narzędzi dobranych do rodzaju zaprawy, np. mieszalników czy zaprawiarek,
  3. przechowywanie zaprawionych nasion w chłodnym, przewiewnym i suchym miejscu, np. w magazynie,
  4. wykonanie zabiegu tuż przed siewem.

Bardzo dobrą metodą jest zaprawianie ziaren preparatami o różnym składzie chemicznym i odmiennym sposobie działania. Dzięki temu, patogeny nie będą miały szans na uodpornienie się na jeden środek ochronny. Warto też, dla zyskania większej pewności, że plony będą zdrowe i obfite, oprócz stosowania zaprawy nasiennej, zwrócić szczególną uwagę na same ziarna i wybrać takie, które są wysokoplonujące oraz charakteryzują się większą odpornością na choroby.

Ładowanie...
Prosimy czekać...
Napisz do nas